Как да избера подходяща наколенка - Видове и размери

Като най-сложната става в човешкото тяло, коляното има нужда от специално внимание. Може би това е и една от причините често да чуваме въпроси като : “Коя наколенка е най-подходяща за мен“ или “Как да избера наколенка за …”

Ортопедичните наколенки са отличен избор за облекчаване на болките в коляното и по-бързо и ефективно възстановяване след контузи и дори както превенция от травми при спорт.  Функцията на наколенките е да стабилизират коляното и да подпомогнат възстановяването след травма, за да облекчат болките и да стабилизират движенията на ставата. Наколенките са медицински изделия и се продават в специализирани ортопедични магазини.

Предлагаме Ви няколко особености, които е важно да знаете при избор на ортопедична или спортна наколенка.

Преди всичко трябва да изберете наколенка, която отговаря на основните причини за болката или подуването на коляното.

Основната разликата в наколенките се изразява в степента на стабилизация и най-общо казано могат да бъдат разделени на няколко основни вида:

Еластични наколенки – без стабилизация

При този тип наколенки няма никакви допълнителни стабилизиращи елементи. Обикновено са изработени от плетена еластична материя, която компресира коляното и създава начална стабилизация на ставата. Подходящи са при леки до умерени състояния на артрит, артроза, възпаления и отоци, леки спортни травми като навяхване и  изкълчване.

  Еластична наколенка

Неопренови наколенки 

Тези наколенки задържат нивата на телесната температура, за да създадат лек затоплящ ефект около коляното и по този начин да симулират кръвообращението областта в ставата. Използват се най-често в есенно-зимния сезон, когато болките се засилват. Подходящи са при Артрит леки до умерени състояния на гонартроза, отоци, травми и претоварване и увреждания на меките тъкани в областта. Важно е да отбележим, че загряващите наколенки не се използват в острия стадий когато има възпаление или при разширени вени около коляно.

  Ортопедична неопренова наколенка

Стабилизиращи наколенки - Функционалните наколенки

Това може би е най-разпространеният вид наколенки, които съчетават в себе си много от качествата на по-горе изброените видове. Намират широко приложение както в ежедневието, така и в спорта. Едно от най-важните предимства на този тип наколенки  е, че са специално проектирани, така че да осигурят оптимална стабилност на коляното, без да ограничават естествените му движения. Тази стабилност се постига чрез пластични шини, които да гарантират странична стабилизация на коляното, и да подпомогнат функцията на връзковия апарат и мускулите в областта. Повечето наколенки от този тип имат и анатомичен силиконов ринг, който поддържа капачката в правилната позиция и допълнително намаля напрежението в колянната става.  Намират приложение при травми на травми на менискус, разтегнати странични или кръстни връзки на коляното, гонартроза, възпаления и нестабилност на коляното.

 Наколенка със пластични шини

Наколенки с метални шини – Ортези за коляно

Това са наколенки много сходни със стабилизиращите, но с основната разлика, че тук шините са метални шарнири, които гарантират по-висока странична стабилност на коляното. Тези наколенки позволяват нормалното сгъване на крака, но го предпазват от прекомерно разпъване. Подходящи са при по-сериозни травми на менискус, разкъсани и скъсани странични или кръстни връзки на коляното, напреднали стадии на гонартроза с изкривяване на крака, след операции в областта и др. състояния изискващи висока степен на стабилизация.

 Наколенка с метлнаи шини

Бандажните наколенки – тип пателарна лента

Бандажните наколенки имат анатомично оформена възглавничка, която поддържа и леко повдига капачката на коляното, като същевременно се намаля напрежението в пателарното сухожилие. Подходящи са при болка предизвикана от претоварване от бягане или дълго ходене (особено по пресечени терени), възпаление на горния и/или долния ръб на пателата (колянното капаче), Осгуд-Шлатер, възпаление на пателарното сухожилие, патело-феморална артроза, коляно на бегача.

наколенка за шлатер

Важно е наколенката да бъде точния размер

След като определихме от какъв тип наколенка се нуждаем е важно да изберем и подходящия размер. Всеки производител е задал таблица с размерите и точни указания къде да бъде измерена обиколката на крака. За да бъде максимално ефикасна и удобна, наколенката трябва да бъде точния размер. След като направите нужните измерванията на крака и обиколката попада в рамките на последния 1 см от даден размер, често нашата препоръка е да изберете следващия размер.

Най-доброто, което можете да направите за себе си при нужда от наколенка, е да се обърнете за помощ към специализиран ортопедичен магазин като АЛФАМЕДИКА, където да получите компетентна консултация и ще можете да изберете най - подходящия за Вас модел.