Какво е дискова херния и какво трябва да знаем за нея

Дисковата херния е проблем в дисковете, които се намират между прешлените, изграждащи гръбначния стълб.Всеки междупрешленен диск се състои от два компонента – централно разположена част –ядро (гелообразна структура, която съдържа основно вода) и фиброзен пръстен ( съединително тъканни влакна, които обграждат ядрото).

При наличие на дискова херния, част от ядрото излиза извън влакната на фиброзния пръстен. Тук можем да отличим четири различни степени на увреждане.

Протрузия на диска – когато част от ядро преминава през разкъсания фиброзен пръстен

 Дискова протрузия

Пролапс на диска - е по-тежка форма на протузията, когато фиброзния пръстен изпъква повече вследствие на полямата част от ядрото, която навлязла в него.

 Пролапс на сика

Екструзия на диска - когато част от ядрото вече е преминало изцяло през фиброзния пръстен и през задния лигамент.

 Екструзия на диска

Секвестиран диск - част от ядрото е преминала през разкъсаните фиброзен пръстен и заден надлъжен лигамент и се разполага свободно в гръбначно-мозъчния канал и притиска нервните корени, причинявайки болка, мравучкане, изтръпване и загуба на чувствителност в дадената област.

 дискова херния - секвестиран диск

Тъй като гръбначния стълб е изграден от 24 движими прешлена , то дискова херния може да се образува при всеки от тях, но най-често срещаните са в областта на врата и кръста ( лумбална дискова херния).Лумбалната дискова херния може засегне един или няколко междупрешленни диска едновременно. За да изясним още картинката ще уточним, че херния на ниво L3-L4 не означава, че са увредени 3-ти и 4-ти лумбани прешлени, а дискът между тях.

Всеки от прешлените и дисковете на гръбначния стълб са подложени на огромно натоварване и правилната му позиция и движение са важни за правилното гръбначно натоварване. Неправилното разпределение на тежестта на тялото води до допълнително натоварване върху увредените дискове и съответно болки.

В случаите на лумбална дискова херния ( в областта на кръста) натоварването върху прешлените може да бъде регулирано по механичен път, чрез подходящ лумбален колан или лумбостат за кръста.

 дикова херния причина за болка   Лимбоста дискова хенрия ефект

Функцията тези колани е да бъде създадена умерена компресия в областта, а шините разположени в задната част да поддържат лумбалните прешлени в оптималната позиция.

Тук е момента да уточним, че при различните степени на дискова херния се използват ортопедични колани за кръста с различна степен на стабилизация.

Например при протрузия или пролапс на диска може да се използва лумбален колан със средна до висока степен на стабилизация.

 Лумбален колан за дискова херния

При по-сериозните увреждания като екструзия и секвестиран диск е добре да бъде носен лумбостат с висока до екстра висока степен на стабилизация.

 Лумбоста при доскова херния

Правилно подбран лумбален колан  може да значително да намали болките в кръста и да подобри ежедневието ви. Не забравяйте, че това са изделия, чиято функция е да подпомогне лечението, а не да го замени.  Ако търсите качествен ортопедичен колан или лумбостат, можете да разгледате нашите предложения или ни попитайте за подходящ за вас модел.