Какви са причините за болки в кръста и как да се справим с тях

Едва ли има човек над 30 години, който поне веднъж да не се е сблъсквал с болки или схващане в кръста под една или друга форма. Болката в кръста може да варира от „ ще го затопля и ще ми мине“ до „готов съм на всичко, за да ми мине“.  Тези от нас, които вече са я усещали  знаят повече от добре за какво става въпрос. Лумбалният дял на гръбначния стълб ( кръста) е комплексна структура от  кости, стави, нервни окончания, мускули и сухожилия, които работят в уникален синхрон, за да осигурят на тялото ни нужните сила, стабилност и гъвкавост.

За повечето от нас болката в кръста отминава сравнително бързо, но за други се превръща в хронично състояние, което оказва негативно влияние върху всеки аспект от ежедневието ни. Болките в кръста могат да бъдат придружавани от различни симптоми. Болката може да бъде лека и почти да не дразни, но може да бъде остра и изтощаваща.

Най-общо болката  можем да раздели на два основни вида: Механична болка, която е най-често срещаната. Този вид болка в кръста се появява предимно в мускулите и сухожилията, които имат връзка с гръбначния стълб. Усеща се в долната част на гърба, седалищния нерв, а понякога се появява болка и в крака. Болата се засилва при натоварвания, движения и дори седене.

Радикуларната болка в кръста,  възниква когато коренчетата на гръбначния нерв бъдат засегнати или възпалени, както и при увреждане на някой от дисковете между прешлениете.Усеща се остра, пареща болка, която може да се съпътства с изтръпване и слабост в крайниците (ишиас).

 радикулитна болка в кръста

Болки в кръста могат да се развият и влошат по редица причини. Най-често срещаните причини за механичната болка се коренят в увреждане на меките тъкани.

  • Повдигане на тежък предмет или усукване на гръбначния стълб при изправяне на тялото.
  • Продължително седене в неподходяща поза, например - при работа с компютър или продължително шофиране
  • Резки движения, които създават силно натоварване в лумбалния дял на гръбнака, например – при падане
  • Травми при спорт. Това важи с пълна сила при спортове свързани с усукване на тялото

В областта на кръста – лумбалния дял се намират най-големите прешлени на гръбначния стълб. Тяхна задача е да горната част на тялото изправено и стабилно. Ето защо и точно те са най-податливи на наранявания и износване.

Травмирането на различните прешлени е съпроводено с различни симптоми.

  • L3-L4 – Нервните коренчета на тези прешлени причиняват болка или скованост в кръста, която често е съпроводена от изтръпване в предната част на бедрото.
  • L4-L5 – Болка в седалищната част  и бедрото
  • L5-S1 – Болка в областта на таза и често продължава надолу по крака и ходилото. Често е придружена от скованост, изтръпване и усещане за парене.

Какво можем  да направим за да облекчим болката в кръста?

Това до голяма степен се определя от характера на болката. Ако болката е силна и продължава повече от 5-6 дни е задължително да се обърнете към специалист, възможно най-бързо, тъй като острата болка в кръста може да бъде симптом за друг сериозен здравословен проблем. Често при проблеми с кръста лекарите препоръчват физиотерапия,  почивка, медикаментозно лечение и само в най-тежките случаи – хирургична намеса.

За съжаление не сам много хората, които знаят, че качествен лумбален колан може да облекчи болката в кръста и да им помогне да се върнат към нормалното си ежедневие.

Прави впечатление, че и все повече лекари и специалисти по рехабилитация препоръчват на свои пациенти, които се оплакват от болки в кръста да не спират да се движат, а да носят ортопедичен колан. Тази тенденция не е случайна и се дължи на факта, че когато един подобен колан за кръста е качествен и правилно подбран, той може да бъде наистина ефикасен и да намали напреженията и болките в областта.

Най-общо казано ортопедичните колани за кръста са вид  медицински изделия, които имат за цел да укрепят  кръста, за да намалят напрежението в прешлените и мускулатурата и да облекчат болките в областта. Осигуряват оптимална компресия и подкрепа на кръста, за да намаляват до минимум дразненията в лумбалния дял на гръбначния стълб. Основната цел на ортопедичните лумбални колани за кръст е да ви улеснят и да ви помогнат да извършвате ежедневните ви дейности, когато болката в кръста вече се е появила или да ви предпази от бъдещо й изостряне. Носенето на подходящ модел води до облекаване на болката в кръста и подобряване на мобилността.

 Колан за кръста действие

Можем да  разграничим 4 степени на стабилизация при ортопедичните колани за кръст:

Основна, среда, висока и екстра висока

Основна степен на стабилизация се използва в случаите, когато болката е мускулна и се дължи на претоварване при тежка физическа работа или на в случаите когато кръста е бил изложен на течение. Това са ортопедични колани най-често с 3 или 4 банела ( шини), които са пластични и лесно се огъват заемайки формата на тялото. Обикновено това са колани с ниска височина в предната и задната ( между 20 и 25 см) част. Някои модели имат лек затоплящ ефект и не ограничават движенията на тялото.

 Ортопедичен колан за кръста

Средна степен на стабилизация е подходяща при проблеми с дископатия ( лека форма на дискова херния), възпаления, радикулити и др. Лумбалните колани със средна степен на стабилизация са с 4 пластични банела, които обаче не са толкова гъвкави както при моделите с основа стабилизация. За са бъде постигната желаната стабилизация височината им в задната част може да бъде между 25 – 32см. Често височината в предната част е по-ниска (между 14 и 16см), което ги прави подходящи за хора прекарващи дълго време в седнало положение, спортуват или шофират продължително.

 Колан за кръста при дискова херния

Лумбостатите или ортопедичните колани с висока степен на стабилизация са подходящи при дискови хернии, сколиоза, лека до средна спондилолистеза. Това са колани с 4 по-твърди или до 6 гъвкави  банела, които да осигурят нужната стабилизация. Височината е по-голяма (25 – 36 см) и до известна степен ограничават движенията в областта на кръста. Задължително имат допълнителни еластични ленти за, които придават допълнителна стабилност и поддържат шините плътно към тялото.

 Лумбостат за кръста

Лумбалните корсети са ортопедични колани с екстра висока степен на стабилизация. Ето защо при тях банелите са твърди и мат за цел не само да стабилизират лумбалния дял на гръбначния стълб, но и да ограничат част от движенията. Използват се в случаите на тежки дискови хернии, фрактури ( счупвания) в лумбалния отдел на гръбначния стълб, дискови протрузии и др.

 Лумбален корсет лумбостат

Истинските ортопедичните колани за кръста се предлагат в специализирани ортопедични магазини както АЛФАМЕДИКА, защото са медицински изделия. Разработват се от производители на медицински изделия в тясно сътрудничество с лекари, специалисти запознати със спецификата на  проблемите и дори спортисти. Разработката на един ортопедичен колан е съпроводена с много време, проучвания, изследвания и измервания, за да бъдат създадени  точните модели за конкретните проблеми.

Лумбалните ортопедични колани за кръста не са панацея и няма да ви излекуват, но със сигурност ще ви  помогнат да запазите подвижността си и да останете активни