Все повече хора се оплакват от болки в долната част на гърба и кръста. Болката обикновено се дължи на лоша стойка, стресиращ начин на живот, повтарящи се движения, наранявания, мускулни напрежения или спазми, изменения в лумбалната област и много други. Правилно подбраният ортопедичен колан за кръста може да помогне за облекчаване на болката, но изборът на такъв може да се окаже сериозно предизвикателство. В следващите редове ще се опитаме да ви дадем основни насоки, за да ви улесним в избора на най-подходящия за вас колан за кръста.

Преди да започнете да търсите ортопедичен колан за кръста, трябва да определите мястото на болката. Усещате болка в горната част на кръста към ребрата, в средната част или по-скоро ниско долу? Определяйки точното място на болката ще можете лесно да подберете височина на подходящия за вас колан за кръста.

Потърсете колан, който е с метални банели в задната част. Банелите могат да бъдат твърди (обикновено при тях се налага оформяне според индивидуалните извивки на тялото) или гъвкави,  но не прекалено меки, защото тогава няма да се постига нужната стабилизация). Въпреки, че през първите няколко дни може да усещате неудобство, в крайна сметка ще започнете да го чувствате все по-удобен и ще усетите облекчение на болката, което често не може да се получи с магнитен колан без стабилизация.

Уверете се, че ортопедичният колан е изработен от мек, еластичен текстил, който позволява на тялото да диша и не предизвиква раздразнения на кожата. Също така, да бъде достатъчно тънък, за да може да остане незабележим под дрехите, когато го носите.

Не правете компромис с качеството. Качествените ортопедични колани за кръста варират между 75 и 300 лв. Не жертвайте здравето си само защото качественият продукт ще ви струва малко повече. Тялото ви няма резервна част, която да бъде заменена, ако се увреди от некачествен продукт.

Изберете колан за кръста съответстващ на проблема ви. За щастие се предлагат модели с различни степени на стабилизация ( основна, средна, висока и екстра висока) отговарящи за различни типове проблеми и заболявания. Например, при дискова херния са подходящи лумбостати с висока и екстра висока степен на стабилизация. От друга страна, ако болките са мускулни или се дължат на претоварване или схващане, то ортопедичен колан с основна до средна степен на стабилизация би свършил чудесна работа.

Размерът има значение. Ако искате избраният от вас ортопедичен колан да бъде настина полезен и да почувствате облекчение в областта на кръста, то от изключителна важност е да бъде подходящият за вас размер. Качествените ортопедични колани за кръст се предлагат в минимум три размера. Разбира се има случаи, когато е само един универсален размер, но тогава самата конструкция на колана позволява да регулирате дължината му според вашите мерки.

Не забравяйте за гаранцията. Никой, който не е сигурен в качеството на предлагания от него продукт, няма да ви предложи гаранция за качество. Когато пристъпите към покупката на ортопедичен колан за кръста се уверете, че той има гаранция за качество или може да бъде заменен ако се окаже, че сте избрали неподходящ модел или размер.


Follow us on Facebook