С настъпване на зимата и разваляне на времето все повече хора започват да се оплакват от засилване на болките в коленете. Пациенти със ставни болки в областта на коленете често споделят,  че използването на подходящи наколенки значително намалява оплакванията. В  специализираните ортопедични магазини има огромно разнообразие от видове и модели наколенки, които са предназначени за най-различни нужди и проблеми, но за да изберете най-подходящата за вас първо тябва се запознаете с основните видове и тяхното предназначение.

Най-общо казано наколенките могат да бъдат разделени на няколко основни вида:

- Наколенки за артрози ( дегенеративни изменения в колянната става както артрити гонартроза и др.)
- Фунционални наколенки за превенция от травми на коляното  (или повторение на травмата)
- Бандажни наколенки
- Наколенки за рехабилитация в периода на възстановяване след травма или операция

- Наколенки за спорт

Наколенките за артрози обикновено са изработени от неопрен. Тези наколенки задържат телесната температура, за да създадат лек затоплящ ефект около коляното и по този начин да подобряттрофиката (храненето) в ставата и да намаляват оплакванията. Използват се най-често в есенно-зимния сезон, когато болките се засилват. Важно е да отбележим, че загряващите наколенки не се използват в острия стадий когато има възпаление или при разширени вени около коляно.

Функционалните наколенки се използват успешно както в ежедневието, така  и в спорта. Едно от най-важните предимства на този тип наколенки  е, че са специално проектирани, така че да сведат до минимум усукването на коляното, без да ограничават естествените му движения. Изработени са от неопрен или от естествени материали, като обикновено имат и вградени шини.

Тези шини осигуряват допълнителна  странична стабилизация на коляното, за да намалят напреженията в ставата и да я предпазят от травма и усукване.

Най-често това са наколенки, които се обуват като чорап и създават умерена компресия около коляното, за да се засили кръвообращението в областта и да се стимулира възстановяването на увредените тъкани.

Повечето наколенки от този тип имат и анатомичен силиконов ринг, който поддържа капачката в правилната позиция и допълнително намаля напрежението в колянната става.

Огромно приложение намират при травми на страничните връзки, менискусите или нестабилност на коляно.

 

Бандажните наколенки се използват предимно, за да се намали напрежението в пателарното сухожилие. Имат анатомично оформена възглавничка, която поддържа и леко повдига капачката на коляното.

Подходящи са в случаите, когато болката е предизвикана от претоварване при бягане или дълго ходене (особено по пресечени терени), както и при деца в пубертета, когато се получава болка точно под капачката.

 

 

 

Наколенките за рехабилитация или ортезите за рехабилитация се използват при частично или пълно скъсване на предна, задна или странични връзки, както и в периода на възстановяване след операция. Това могат да бъдат наколенки с  твърди метални шини, които имат същите качества като функционалните наколенки с пластични шини, но дават значително по-голяма стабилност на коляното.

 

 

Тутор с мултицентричен шарнир

Друга разновидност на този тип ортези за коляно са изработени от метална носеща конструкция с шарнирен механизъм, който регулира сгъването на крака в коляното през 10 или 15 градуса, за да подпомогне правилното възстановяване и да предпази оперативния шев от разкъсване.

 

Наколенка за спорт 6211Наколенките за спорт съчетават много от качествата на наколенките за артрози и функционалните наколенки.  Основаната им функция е да стабилизират коляното и да го предпазят от травми и наранявания. Този тип наколенки са изработени от високотехнологични материали, които позволяват на кожата да диша и извеждат телесната влага навън. Това са еластични наколенки, които стабилизират коляното като  създават умерена компресия около ставата  и силиконов ринг, който придържа капачката и я предпазва от разместване. Често наколенките за спорт имат допълнителна странична стабилизация (пластични шини или пресовани пружини) която да подпомогне мускулатурата и връзките в ставата.

    

 
                                                  


Follow us on Facebook