Болки в гърба и кръста1.    Когато стоите прави, дръжте гърба си изправени и разпределете теглото на тялото си равномерно върху двата крака.
2.    Когато вдигате тежко, застанете с крака разтворени на ширината на раменете, за да се изправите използвайте коленете и бедрата си. Дръжте гърба и кръста си изправени.
3.    Когато сте седнали, дръжте гърба изправен, а краката на пода стъпили с цели стъпала. Изместването на краката под стола натоварва долната част на гърба.
4.    Когато работите пред компютър, се уверете, че екранът е на нивото на очите, така че брадичката да не се накланя надолу. Поставете клавиатурата и мишката така, че лактите да стоят под ъгъл от 90 градуса.
5.    Когато носите чанта, уверете се, че теглото й не надвишава 10% от собственото ви тегло. Ако трябва да носите тежки предмети, поставете ги на дъното и носете чантата на рамо.

Като допълнение към тези съвети, старайте се да поддържате собственото си тегло в здравословни граници и да укрепите основната мускулатура на тялото. Ако изпитвате затруднения със спазването на тези правила или вече страдате от болки в областта на кръста или гърба, то носенето на ортопедичен колан може да ви бъде от полза.


Follow us on Facebook