Предлагаме ви няколко лесни упражнения за облекчаване на болките в коленете.

Упражнение 1

 

Стъпете с левия си крак на първото стъпало и се подпрете с ръка за стената или перилата за по-добър баланс. Бавно се изтласкайте напред и изместете тежестта на тялото върху левия си  крак, а десния да остане повдигнат над земята. Задръжте тази позиция за няколко секунди, след което отстъпете назад докато стъпите на десния си крак и слезете от стъпалото. Повторете упражнението по 6 пъти с левия и десния крак.

 

 

 

 

 

 

 

Упражнение 2

Седнете на стол като сте стъпили с цели стъпала на пода и държите ръцете си кръстосани пред тялото или отпуснати встрани ( както се чувствате по-стабилно). Бавно се изправете като държите ръцете си неподвижни. Останете в тази позиция за няколко секунди, след което бавно седнете на стола. Повтаряйте упражнението около една минута.

 

 

 

 

 

 

 

 

Упражнение 3

Седнете на пода с изпънати напред крака. Поставете ръцете си зад гърба си, за да ги използвате за опора. Започнете бавно да сгъвате коляното като плъзгате петата по пода, докато усетите леко разтягане в бедрените мускули. Задръжте тази позиция за 5 секунди, след което започнете да плъзгате петата напред, докато напълно изпънете крака. Починете няколко секунди и повторете упражнението. Изпълнете упражнението по 10 пъти с левия и десния крак.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Упражнение 4

Легнете по гръб на килима или на постелка за упражнения. Свийте краката си така, че да сте стъпили с цели стъпала на пода. Дръжте ръцете си до тялото, а главата с лице към тавана. Бавно наклонете коленете си на дясно ( като се стараете да ги държите долепени едно към друго), докато не почувствате леко разтягане в бедрата и долната част на гърба. Останете в тази позиция за 5 секунди, след което бавно ги върнете нагоре. След това бавно наколете коленете на ляво, задръжте за 5 секунди и бавно ги върнете нагоре. Упражнението се повтаря 10 пъти за всяка страна с кратки почивки между повторенията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Упражнение 5

Легнете по корем на килима или на постелка за упражнения. Поставете ръцете си под брадичката, като гледате към пода и държите гърба и краката изправени. Бавно повдигнете десния крак на 3-4 см от пода. Опитайте се да го задържите в това положени е за няколко секунди и бавно го спуснете надолу. Повторете упражнението 5 пъти, като след всяко повторение сменяте крака.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Follow us on Facebook