Много от нас живеят с плоскостъпие без дори да подозират за него. Свикнали сме, че това е нормално състояние, а не като сериозен проблем, какъвто е в действителност. Това се дължи на факта, че симптомите на плоскостъпието доста наподобяват преумората на краката и по тази причина остават незабелязани или пренебрегнати.

 Причините за развитие на плоскостъпие са доста разнообразни. Сред най-често срещаните са наследственото предразположение и наднорменото тегло. При много професии продължителното стоене в изправено положение (както се налага при медицински работници, лекари, стоматолози, учители, сервитьори, фризьори и мн.други) или прекомерното натоварване (при извършване на тежък физически труд) също оказват съществено негативно влияние. Една от най-разпространените причини, обаче, е продължителното носене на неподходящи и най-вече тесни, модни обувки с високи токчета.
   Най-простичко казано, плоскостъпието представлява спадане на надлъжния и напречния свод на ходилото, а именно благодарение на тях, то трябва да работи като „амортисьор” на човешкото тяло.

     Първите симптоми на плоскостъпието се проявяват като:
•    Болка, схващане и изтръпване на стъпалото, прасеца или крака.
•    Изкривяване на петата настрани.
•    Странна походка или промяна на походката.
•    Оплакване от неудобство при носене на обувки.
•    Намалена енергия при физически натоварвания.
•    Доброволно отказване от физическа активност.

   Макар на пръв поглед да изглежда безобиден, този проблем може да създаде немалко проблеми на страдащите от него. Ако не се вземат навременни мерки, при сериозна деформация на ходилото, може да се наложи и оперативна намеса. Малко хора знаят, че плоскостъпието може да бъде предпоставка за развитието на болки в кръста и дори дискова херния.
   Един от най-достъпните и ефективни методи, както за превенция, така и за подпомагане на сводовете на ходилото, е използването на ортопедични стелки.

  Ортопедичните стелки помагат за облекчаване на болката. Те поддържат сводовете в естествената им позиция, като по този начин разпределят равномерно тежестта върху ходилото и връщат баланса на тялото. Ефектът от стелките настъпва бързо и болките и умората изчезват. В случай, че вече е започнало изкривяване на пръстите, ортопедичните стелки спират този процес и в повечето случаи спомагат за възстановяване на правилното им положение.

   За предпочитане ли са индивидуалните ортопедични стелки?
  Стъпалото на човека е като пръстов отпечатък и при всички хора стъпалата са различни. Затова индивидуалните стелки са за предпочитане пред стандартните универсални стелки. Изработването на стелки за всяко стъпало, според измененията в структурата му, е предпоставка за максимално благоприятния ефект от стелката.
 

  Запомнете: Дори и да нямате ясно изразен проблем, носенето на ортопедични стелки, няма да навреди, а ще Ви спести доста неприятности и болки занапред.

  На 26.11.2014г. Алафамедика Ви предоставя възможност за безплатен преглед на ходилата и консултация със специалист.

  За тези от вас, които имат нужда от изработване на индивидуални ортопедични стелки, предотавяме възможност да ги поръчате при нас.

За повече информация и записвания може да се свържете с нас на:
Тел: 0878 81 03 81
Адрес: гр. Сливен, ул. Одрин 17


Follow us on Facebook