Тенисът на корт е изключително динамичен спорт и изисква бързо тръгване, спиране и разбира се, рязка промяна на посоката. Вследствие на това, краката са подложени на огромно натоварване, което ги прави доста предразположени към травми в глезените и коленете.
След като в първа част, разгледахме травмите и контузиите на ръката, дойде ред да кажем няколко думи и за нараняванията на краката.

Глезен


  Глезенът е сред най-податливите на травми стави. Най-честите травми при тенис са усукан или изкълчен глезен. Обикновено, нараняването на глезена се дължи на стъпване накриво или върху външната част на стъпалото. Това прекалено усукване на глезена може да доведе до увреждане на хрущяла, разтягане и дори до скъсване на сухожилията и мускулните влакна на глезенната става. Резултатът са вътрешни кръвоизливи и подуване, а не след дълго, стъпването и вървенето стават почти невъзможни от болка. Често възстановяването е съпроводено от прости упражнения, предписани от специалист по ортопедия или спортна рехабилитация и допълнителна стабилизация на глезена. Най-добре е да използвате наглезенка, която дава допълнителна стабилност на ставата и подпомага възстановителните процеси.
Препоръчително е наглезенката да бъде носена по време на спорт, дори и след пълното възстановяване на глезена, за да се предотврати рискът от рецидив (повторно нараняване).
Най-малкото, което можете да направите, за да сведете до минимум риска от нараняване е да се уверите, че на корта няма свободно търкалящи се топки. По този начин поне настъпването на топка няма да бъде причина за нараняване.

Коляно


  Коляното също е лесно податливо на травми и контузии. Усукване на коляното може да доведе до увреждане на някой от менискусите или кръстните връзки на ставата. Нараняването на менискус е съпроводено от подуване на коляното и затруднено сгъване или изпъване на крака. Увреждането на кръстните връзки често причинява вътрешни кръвоизливи, натрупване на течност в коляното и подуване. В резултат се усещат затопляне, болка и нестабилност.
Ако имате съмнения за увреждане на менискус или кръстни връзки, то изключително важно е да бъде поставена правилната диагноза и то от специалист по ортопедия или спортна медицина. По време и след пълното възстановяване от травма, е препоръчително да носите наколенка със странична стабилизация. Тя ще укрепи коляното, ще подпомогне коленните връзки и ще сведе до минимум риска от усукване и нараняване на ставата.

 

 


Follow us on Facebook