Коляното е най-голямата става в човешкото тяло. За да функционира правилно важна роля играят два здрави С-образни хрущяла. Това са така наречените менискуси. Вътрешният менискус ( медиален мениск) е разположен под вътрешната издутина на бедрената кост, а външният менискус (латерален мениск), под вътрешната издутина на бедрената кост.
Задачата на менискусите (менисците) е да намлят стресовото натоварване в ставата, когато вървим, тичаме, скачаме или се катерим. Те изпълняват ролята на буфери, които не позволяват триене между бедрената кост и костите на подбедрицата.

Най-често скъсване на някой от двата или на двата менискуса се получава при резки движения и усукване на коляното, докато то носи тежестта на тялото, а ходилото остава неподвижно.

Симптомите за такава травма могат да бъдат доста разновидни. Обикновено скъсването на мениск може да предизвика лека болка, особено при изправяне на коляното, а Вие да продължите заниманията си. Болката става доста по-силна ако се откъсне парченце от мениска и се "заклещи" между бедрената кост и големия пищял на подбедрицата. До 12-тия час след настъпване на травмата, коляното се подува и затопля, започва да прищраква или пука при определено движение.
Често се усещат слабост и нестабилност в ставата или блокиране на коляното.

На първо място — няма причина за бързане. Хирургичната намеса може да бъде по избор и да се извърши по всяко време. Лечението се определя от интензивността на симптомите, а не просто на положителен MRI (магнитен резонанс). Първоначалните мерки за намаляване на болката включват: налагане с лед, както и нестероидни противовъзпалителни средства.

Ако скъсването е малко, лечението може да се състои в упражнения, които ще заздравят мускулите около коляното. Няма някакви конкретни ограничения за упражненията, необходими в такива случаи. Основният водещ фактор е болката. Най-добре е тези упражнения да бъдат предписани от лекар, а изпълнението им да е под ръководството на Вашия физиотерапевт. По този начин си гарантирате, че ще изпълнявате упражненията правилно и ще се предпазите от повторение на травмата. Това лечение може да включи временна шина за обездвижване или наколенка с допълнителна стабилизация (често това е наколенка с пластични шини).
Ако увреждането на мениска обаче е по-сериозно, може да се наложи и хирургична намеса, която обикновено е артроскопия. При по-млади пациенти, при които разкъсването е чисто, без остатъчни частици, менискът се зашива или се отрязва малко парченце, след което се изравнява повърхността му. В случаите, в които месникът само се зашива, ще можете да се приберете още на същия ден и да започнете рехабилитация почти веднага. При зашиване на менискуса обаче ще бъде необходимо да се придвижвате с патерици в продължение на максимум 4 седмици и шина, която да защитава зарастващия менискус. Ако сте активен спортист или работата Ви е свързана със значителни физически натоварвания могат да минат три до четири месеца, докато коляното Ви възвърне пълната си функционалност.

При по-големи разкъсвания може да се наложи и пълното премахване на менискуса и тогава се налага по-сериозна” отворена” операция.
Без значение каква е била степента на увреждане на мениска, препоръчително е дори след пълното възстановяване, при спорт или по-сериозни натоварвания да използвате наколенка с допълнителна стабилизация, за да се сведе до минимум рискът от рецидив (от повторно нараняване на менискуса).


Follow us on Facebook