Тенисът е спорт, който набира все по-голям брой почитатели  и от всякаква възраст. Все по-често, на корта можете да наблюдавате оспорвани мачове, в които звездите са както малки деца, така и  хора на зряла възраст. Тенисът е отлично средство, с което да се поддържате в добра формата или да се преборите със стреса. Често концентрирани в играта и преследвайки победата се опитваме да дадем най-доброто от себе си. За съжаление това понякога води до травми и контузии. Най-чести жертви на контузии  са глезените, коленете, китките и лактите.
  

В тази кратка поредица ще се опитаме да Ви запознаем с най-честите травми при тенис и как да се предпазите от тях.

    Китка
   Тендинопатия на едно от сухожилията около китката е често срещана тенис травма. Ако китката е отпусната, когато удряте топката, сухожилията в ставата може да се увредят от претоварване. Носенето на накитник стабилизира ставата и може да Ви предпази от подобни травми или да подпомогне възстановителните процеси. Също така по време на възстановяването е препоръчително да правите упражнения за укрепване на мускулатурата.

   Лакът
   Медиален епикондилит или по-известен като тенис лакътят е друга типична травма за този красив спорт. Причината се крие в претоварване на екстензорите на китката. Ако страдате от този проблем, то болка ще настъпи във външната страна на лакътя, където е мястото на закрепване на тези мускули. Дори и съвсем елементарни ежедневни действия като ръкостискане, отваряне на врата, миене на ръцете или повдигането на пълна чаша може да предизвика силна болка в лакътя.

   Причина за появата на тенис лакът може да бъде лоша бекхенд техника или грешен захват на ракетата. Носенето на специален епикондиларен налакътник може значително да намали болката.

 

 

АЛФАМЕДИКА ВИ ПРЕПОРЪЧВА:


Follow us on Facebook