Контузия или нестабилност в коляното могат да предизвикат силна болка и да вгорчат живота Ви. Ако сте имали травма или искате просто да се предпазите от увреждания на коленете, трябва да помилите за наколенки. На пазара се предлагат различни видове наколенки за превенция , за стабилизация, за фиксация и дори подпомагащи процесите на възстановяване и рехабилитация.  Тук можете да се запознаете по-подробно с особеностите и предназначението на основните видове наколенки.


Еластични наколенки

Поради еластичността на материала, еластичните наколенки прилягат напълно естествено към коляното, като запазват подвижността на ставата. Изработени са от материал, който позволява на кожата да диша и не дразни кожата, като по този начин ограничават потенето.
Поради тази причина много спортисти, които имат нужда от допълнителна подкрепа на коляното, използват еластични наколенки, като по този начин се предпазват и от наранявания на коляното.

Неопренови наколенки

Неопреновите наколенки осигуряват отлична компресия върху колянната става и околните тъкани, която е значително по-добра от  компресия създавана от еластичните наколенки. Благодарение на допълнителният  затоплящ ефект, който създават, неопреновите наколенки облекчават болката, подобряват циркулацията на кръв в ставата на коляното и подпомагат бързото възстановяване на увредените тъкани.
Някои модели са конструирани с поддържащ ринг за пателата ( колянното капаче). Обикновено това е силиконов ринг, който огражда капачката на коляното и по този начин я предпазва от изместване и наранявания.
 Неопреновите наколенки са идеални при хронични болки, отоци вследствие на артрити, артрози, гонартроза, възпаления след травми или разтежения на колатералните връзки и сухожилията.

Наколенки тип пателарен бандаж ( лента )

Наколенките от този тип се използват предимно, за да се намали напрежението в пателарното сухожилие. Изработени са от неопрен или медицински текстил. Имат анатомично оформена възглавничка под колянното капаче, която леко го повдига. По този начин  се намаляват напрежението върху пателата (капачката на коляното) и сухожилията на ставата, което облекчава болката в коляното.
Подходящи са в случаите, когато болката в коленете е предизвикана от претоварване на ставата и сухожилията, мускулна слабост, болка в коляното отпред , болка под коляното, възпаление на горния и/или долния ръб на пателата (колянното капаче).Такива претоварвания се получават при бягане или дълго ходене, особено по пресечени терени.Стабилизиращи наколенки - Наколенки с допълнителна странична стабилизация ( шини )

Това може би е най-разпространеният вид наколенки, които съчетават в себе си много от качествата на по-горе изброените видове.  Обикновено са изработени от неопрен или еластичен медицински текстил, който създава компресия на ставата и позволява на кожата да диша. От двете страни на коляното имат вградени пластични или алуминиеви шини, целта на които е да стабилизират допълнително ставата и страничните коленни връзки, без да ограничават обема на движенията. Повечето модели са снабдени и с поддържащ ринг за пателата ( колянното капаче), за да я фиксира и да намали напрежението в коляното при движение.
Стабилизиращите наколенки са подходящи при усещане за нестабилност, възпаления (постоперативно, посттравматично и хронично) разтежения и скъсвания на връзките, сухожилията или мускулите на колянната става (скъсан менискус , скъсани кръстни връзки) , подуване (напр. в случаите на артроза и артрит), състояния след хирургични интервенции в областта на коляното, тежки травми със счупване на пателата, в рехабилитационния период след по-сериозни травматични увреди или просто за превенция от травми при спорт.


Follow us on Facebook