Световният ден на движението е отбелязан за първи път на 10-ти май 2002 година по инициатива на Световна здравна организация, когато тема на 55-та Световна здравна асамблея е „Движете за здраве”.

Тази тема провокира световен дебат по отношение на факторите, които са причина за превръщането на незаразните заболявания в епидемия. Целта на Световният ден на движението е да ни напомня, че физическата активност е изключително важна част от здравословния начин на живот.

Заседналия начин на живот , заедно с тютюнопушенето и нездравословното хранене е сред водещите рискови фактори за хронични инфекциозни заболявания, като сърдечно –съдови заболявания, затлъстяване и диабети.

Намалената активност увеличава и риска от развитие на определени видове рак. Такива са  рак на гърдата, рак на дебелото черво и други злокачествени тумори.

Обездвижването неизбежно води до намаляване силата на мускулите, което засяга ставите и тяхното нормално функциониране и така предразполага организма към заболявания като артрит и остеопороза, при която костите стават рехави и чупливи.

Независимо, че ниската физическа активност не може да бъде пряка причина за влошаване на психичното здраве, известно е, че физически активният начин на живот може да намали стреса, безпокойството и симптомите на депресия сред хората с подобни проблеми.
Ако мозъкът не се натоварва достатъчно, това може да доведе до депресия.

Спасението е в движението.


Follow us on Facebook