Веднъж отминали сковаността и болката в кръста, причинени от дискова херния, никой не би искал да ги усети отново. За съжаление обаче, дисковата херния е здравословен проблем, който е готов да ни напомни за себе си в най-неподходящият момент, дори след като вече сме „излекувани”. Добрата новина е, че съществуват, някои простички правила спазването, на които ще ни помогне да се предпазим от рецидиви и да оставим неприятното усещане в миналото.

1.    Носете твърд ортопедичен колан, особено през преходните сезони (пролет, есен) - Коланът има за цел да ограничи усукването на кръста и неправилното навеждане, които обикновено са причини за рецидиви при заболяването.

2.    Не се навеждайте - Когато искате да вземете нещо тежко от земята – просто клекнете и дръжте гърба си изправен.

3.       Носете обувки с дебели пружиниращи подметки или стелки. Силиконовите стелки са един много добър вариант. Те „обират ” нормалните вибрации при ходене и намалява натоварването на гръбначния стълб.

4.     Не ставайте рязко от сън. Това е особено важно, тъй като при сън мускулатурата е отпусната и няма кой да поддържа гръбначният Ви стълб. Добре е, преди да станете, да направите няколко простички упражнения  в легнало положение.
-    Протегнете се няколко пъти в легнало положение
-  Започнете коремна преса, но само с повдигане на  главата, като държите гърбът си  неподвижен. Три – четири серии от по десет надигания са напълно достатъчни. В никакъв случай не правете пълна коремна преса!
-  Леко повдигнете гръбнака от леглото като лежите по гръб и се опирате само на седалището и раменете.

5.    Поддържайте теглото си в нормални граници. Силните коремна и  лумбална мускулатура поддържат и помагат на гръбначният стълб да държи тялото Ви изправено.

6.    Бъдете изключително внимателни по време и след вирусно заболяване  или настинка. Тогава рецидивите са най-чести. В този случай болката започва постепенно и постоянно се усилва. Препоръчително е при първи подобни симптоми да останете в къщи и да не натоварвате кръста и гърба – в противен случай пак ще останете, но за по-дълго време.

7.      Не се застоявайте в едно положение или в неудобна поза. Ако работите седнал, то правете почивки с разходки на всеки 45 минути. Използвайте подходящ стол с амортисьор , облегалката, на който плътно подкрепя кръста. Ако нямате такъв, то много добра работа би Ви свършила една лумбална възглавница. Тя ще  придържа гръбначния стълб в оптимална анатомична позиция като осигурява подкрепа за лумбалните прешлени.

8.    Когато ставате от стола,  си помагайте с ръцете, като се подпирате на подлакътниците.

И не забравяйте - Движението и масажите облекчават състоянието при хронични болки в кръста.


Follow us on Facebook